NEW BREED

NEW BREED werd in november 2001 opgericht en bestond toen uit vier bandleden die stuk voor stuk een enorme muzikale bagage met zich meedroegen. Bastiaan Bach - Bas; Norman Plomp - Vocals; Noud Smeets - Gitaar en John Tol - Drums & Vocals. De band speelde traditionele rockmuziek door gitaar, bas, drums en zang te combineren met een portie inzet en een grote dosis originaliteit. "Nu metal met een knipoog naar de roots", zoals de bandleden het zelf omschreven. New Breed werd beÔnvloed door diverse bands zoals Linkin' Park, Limp Bizkit, Disturbed en Rage Against The Machine. In maart 2002 was de release van de debuut CD onder de titel "Cut The Crap". De vijf tracks op de CD zijn: "Serious Stuff", "Get Out", "Don't Drown", "The Mask" en "Cut The Crap".
De CD "Cut The Crap" werd voornamelijk verspreid in zalen aan programmeurs en fans, en is ook on-line te bestellen. De 5 nummers op de CD hebben een compleet eigen insteek en bovenal een eigen geluid. Knappe lyrics en raps worden gecombineerd met razende ritmen en schunnige gitaarpartijen, aangevuld met scratches van gast DJ @tiq. De cd kreeg dan ook louter lovende recensies in de Vaderlandse muziekpers en werd in het toonaangevende blad Musicmaker met 4 van de 5 sterren gekozen als CD met het verrassendste gitaarspel: "een zeer geslaagde mini-cd met nummers die heel catchy klinken en gewoon goed in elkaar zitten. loepzuiver en goed geproduceerd". Meer recensies: "New Breed telt slechts vier bandleden, maar luisterend naar de cd lijkt het of zowel Korn als Limp Bizkit de 'New Breeders' helpen" (Wah Wah, online magazine). "New Breed maakt nu metal, loepzuivere nu metal met uitgewerkte melodieŽn. Professioneel gebracht met gevoel voor arrangement" (Aardschok).
De aftrap van de "Cut The Crap" tour vond op 27-03-2002 plaats in "Stairway To Heaven" te Utrecht. Als vanouds vlogen de spetters van de optredens af tijdens deze tour. In september 2002 werd dan ook de prestigieuze Westerpop lokaalbokaal op het Westerpop openluchtfestival te Delft in de wacht gesleept!

In 2003 is New Breed inmiddels ťťn van de belangrijkste Crossover bands in Zuid-Holland geworden. En ook de rest van Nederland heeft live kennis kunnen maken met de band tijdens de "Cut The Crap Tour 2002/2003". De band komt live goed uit de veren: crossover met nu metal invloeden, zo kan de verfrissende en verrassende sound omschreven worden. In maart 2003 werd met financiŽle steun van de Stichting Westerpop de nieuwe promosingel "Lost", met de songs "Lost" en "She" gereleased. Special guest op deze cd single is dit keer DJ Machiel. "Een band waarvan nog het nodige verwacht mag worden" schrijft het blad Poco. Ook platenmaatschappijen raken geÔnteresseerd: "Ik ontvang vaak 'bagger', maar werd spontaan blij toen ik naar New Breed luisterde" (Stacey Records). Toch laat een ťchte platendeal nog even op zich wachten. Wel is de band te horen op de in mei van dit jaar door de Amerikaanse producer Chris Barth geÔnitieerde Herman Brood tribute "Skinny Bones & Monsters". Barth beluisterde meer dan 2000 bands voor zijn project en contracteerde New Breed om met gastrapper Vincent van der Velde van de band No Needles het nummer "Back In Y'r Love" op te nemen. Het is de bedoeling dat van het "Skinny Bones & Monsters" project later in 2003 o.a. een CD, een DVD en een live-TV optreden zal komen.

In maart 2003 besloot drummer John Tol om de band te verlaten om zich geheel te weiden aan zijn solo project Eyes Can't See. Aanvankelijk volgt zanger Norman hem, maar hij besluit in juli 2003 toch een tijdje rust te nemen en zich te beraden op zŪjn muzikale toekomst. Inmiddels hadden Noud en Bas van New Breed na enkele audities alweer een zeer waardige opvolger op drums ingelijfd: Matthijs Zeilstra, student aan het conservatorium in Rotterdam. New Breed besluit door te gaan met een zangeres, dit wordt Leonie van der Hoeven. De eerste grote test voor het "nieuwe" New Breed zal op 30 augustus plaats vinden, wederom op het Westerpop Festival in Delft.

De Huidige Line-up:

Bastiaan Bach - Bas
Leonie van der Hoeven - Vocals
Noud Smeets - Gitaar
Matthijs Zeilstra - Drums

MELD JE AAN VOOR DE NEW BREED NEWSLETTER:
Vul hier je e-mailadres in:

Concertdata, nieuws, muziek-tracks, foto's en veel meer is te bekijken en te beluisteren op de Official New Breed Homepage

Neem contact op met de band via:
boekingen@newbreed-online.com
www.newbreed-online.com

updated: Augustus 2003